Ostrzeżenie: Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK

Alce Nero

Alce Nero

Alce Nero stowarzysza wyłącznie certyfikowane ekologiczne gospodarstwa oraz rolników i producentów we Włoszech. Stawia na najwyższą jakość i stuprocentową gwarancję, że oferowane produkty mają eko pochodzenie, a tym samym niepowtarzalne wartości odżywcze i smak.

Stowarzyszenie powstało 35 lat temu jako grupa Alce Nero & Mielizia i było jednym z pionierów ekologii we Włoszech i w Europie. Osiągnęło szybki rozwój i sukces na rynku włoskim jak i zagranicznym. Dziś bardziej niż kiedykolwiek ten przypadek potwierdza tezę, że warto być wiernym swoim pierwotnym ideałom. Firma Alce Nero jest skoncentrowana przede wszystkim na działaniach mających na celu promocję lokalnych naturalnych upraw oraz produkcji, która kładzie nacisk na sprawiedliwy handel i wyjątkową ochronę środowiska naturalnego. w ciągu tych 35 lat działalności stowarzyszenie Alce Nero zdobyło wiele wyróżnień. Jest także niekwestionowanym liderem na rynku BIO żywności we Włoszech. Dzięki stosowaniu oryginalnych receptur oraz dbałości o najwyższą jakość udaje mu się podbijać serca i wywoływać zachwyt w grupie najbardziej wymagających konsumentów Europy, Japonii i USA.

Żywność ekologiczna - same plusy?

Żywność ekologiczna powinna być wytwarzana naturalnymi metodami z zachowaniem czystego i bezpiecznego środowiska. Wymaga tego także szacunek dla zwierząt i ziemi. Ekologiczna metoda wytwarzania nie ma prawa zaburzać estetyki krajobrazu, za wszelka cenę zachowuje różnorodność genetyczną w gospodarstwach. A przede wszystkim muszą być "zdrowe" i nie szkodzić zwierzętom. Każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli metod oraz całego procesu produkcji - od początku aż do produktu finalnego. Cały system kontroli podlega instytucjom certyfikującym, nad samą zaś certyfikacją sprawują nadzór organy państwowe. Daje to gwarancję konsumentowi, że każdy produkt EKO, BIO lub ORGANIC jest bezpieczny dla zdrowia i pełny składników niezbędnych do najbardziej wartościowych składników niezbędnych do życia.

Ekologiczne propozycje pod logo Alce Nero obejmują szeroki wachlarz produktów, które są najbardziej typowe i charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Etykiety na produktach przypominają... paszport. Zawierają pełną nazwę i opis produktu, oczywiście z nazwą producenta, miejscem pochodzenia, datą zbioru i przydatności do spożycia. Projektuje się je tak, aby były przejrzyste i zrozumiałe dla kazdego kupującego. Wielkim ewenementem jest to, że od roku 2004 każda nazwa produktu na etykiecie jest równolegle zapisana alfabetem Braille'a.

Sosy pomidorowe

Pomidory dla Alce Nero dojrzewają w promieniach słońca regionu Emilia-Romania, w Dolinie Mezzano, którą tworzy delta Padu, a która słynie z bogatej fauny i flory oraz nad wyraz żyznych gleb o podłożu torfowym. Uprawia się tam m.in. odmiany Coimbra i Hercules - słynące z bogactwa w likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Dla zachowania smaku oraz utrzymania cennych właściwości odżywczych tych pomidorów, każda produkcja odbywa się w bardzo krótkim czasie. Najwyżej jest to 12 godzin od zbioru do pakowania. Ponieważ proces pasteryzacji przebiega w niskich temperaturach, to dojrzałe pomidory zachowują całą naturalną świeżość i aromat.

Makarony

Podstawowym składnikiem makaronów Alce Nero jest semolina - mąka która powstaje po zmieleniu ziaren pszenicy durum, przysmak wielu vege. Uprawia się ją na Sycylii, w Puglii, Basilicata, Lacjum, Toskanii i Lombardii. W pierwszym etapie produkcji trzeba dokładnie wymieszać semolinę z wodą (woda stanowi około 20/25% objętości) i wyrobić ciasto (cały proces trwa około 20 minut). Dalej następuje wytłaczanie makaronu. W Alce Nero ma zastosowanie specjalna technika, polegająca na wykorzystaniu tradycyjnych matryc z brązu. To nadaje makaronom specyficzną, chropowatą powłokę, a to niezwykle korzystnie wpływa na wchłanianie sosów. Gotowy makaron suszy się w temperaturze bliskiej 50 stopni Celcjusza. Zajmuje to od 8 do 30 godzin i zależy od wielkości i kształtu zastosowanego wzoru.

Kawa

Ekologiczną kawę uprawia się na zamówienie marki Alce Nero, Nikaragui, Peru i na Kostaryce. Zebrane ziarna pali się i miesza tak, aby powstała kawa, która posiada charakterystyczny aromat i niepowtarzalny smak.

Miody

Miód stanowi wybitnie bogate, oryginalne i lekkostrawne pożywienie. Posiada liczne, subtelne różnice smakowe, które zależą głównie od dwóch czynników: kwiatów i pszczół. Każdy słyszał o zaletach jakie posiada miód manuka z Nowej Zelandii... Miód Alce Nero charakteryzuje aromat i smak specyficzny dla danego rodzaju kwiatów: to smaki wybrzeża Morza Tyrreńskiego, które zawiera łyżka miodu z eukaliptusa, gorzkawy aromat i smak lasu, który daje się wyczuć w miodzie kasztanowym. Alce Nero proponuje szeroką gamę miodów eko, bio, organic jedno i wielokwiatowych. Daje to możliwość poznania różnych cech każdego z nich.