Ostrzeżenie: Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK

Ale Eko Cafe

Ale Eko Cafe

Pijesz kawę, uwielbiasz jej smak? Poczuj smak Ale'Eko CAFÉ

Jest to wyjątkowa mieszanka ekologicznych ziaren kawy Arabica stworzona specjalnie dla smakoszy.

Daje pełnię możliwości delektowania się smakiem kawy, dzięki tradycyjnemu procesowi palenia ziaren kawy.

Ale'Eko CAFÉ w minimalnym stopniu zakwasza Twój organizm.

Ale'Eko CAFÉ to mieszanka ekologicznych ziaren kawy z plantacji Ameryki Południowej, Afryki i Ameryki Środkowej. Ziarna zostały wyselekcjonowane i tak upalone, aby powstała kawa o wyrazistym smaku.

Znajdą tu Państwo nutę orzecha i delikatną kwaskowość z nutą kakaową. Jej niepowtarzalność zawdzięczamy terenom na których rosną krzewy kawowe, pochodzące z różnych stron świata, dobrane w taki sposób, aby przyjemność z picia tak szlachetnego trunku była niezapomniana.

Na smak kawy ma wpływ wiele czynników, między innymi położenie plantacji i jej stopień nasłonecznienia, gleba na której rośnie, odmiana krzewu kawowca, usytuowanie plantacji na odpowiedniej wysokości nad poziomem morza, sposób przetworzenia owoców i wyłuskania ziaren oraz metoda palenia, mielenia i parzenia kawy.

Przy tworzeniu kawy Ale'Eko CAFÉ wszystkie powyżej wymienione czynniki zostały uważnie przeanalizowane i tak dobrane, aby stworzyć dla Państwa kawę o niskiej kwasowości i niezapomnianym smaku.

O Kawie

W Europie kawa pojawiła się na przełomie XVI i XVII wieku (Austria, Włochy). W Polsce znamy ją od XVII wieku. Pierwsze kawiarnie powstały w Gdańsku, Warszawie i Krakowie.

Kawa jest owocem krzewu kawowca, wielkością przypomina owoc wiśni. W jednym owocu znajdują się dwa ziarenka nasienne przylegające do siebie płaską stroną. Po zebraniu owoców należy wydobyć z nich nasiona i można tego dokonać poprzez suszenie owoców na słońcu i wyłuskiwanie nasion, lub poprzez zgniatanie owoców i wypłukiwanie wodą miąższu i łupinek. W końcowym etapie otrzymuje się surowe, zielone ziarna kawy, które pakuje się do 60 kg worków i taką kawą handluje się na świecie.

Kawa Arabica jest odmianą kawy, jej smak jest delikatny, łagodnie rozchodzi się w ustach, często pozostawiając posmak czekolady lub kwaskowaty z nutą orzechowego w zależności od odmiany i pochodzenia.

Udowodniono naukowo, że picie kawy nie jest nałogiem. Jest to przyzwyczajenie.

Kawa zawiera wiele składników odżywczych, przeciwzapalnych i antyoksydantów. Znajduje się w niej ponad 700 olejków eterycznych, które decydują o jej zapachu, a właśnie zapach działa na nas bardziej niż sam smak. Ponadto w jej skład wchodzą związki białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe oraz znaczna ilość witaminy PP. Kawa zawiera kofeinę, która stymuluje krążenie, pobudza oddychanie, obniża napięcie mięśni, poprawia koncentrację.

Jeżeli lubicie kawę, to pijcie ją świeżo zmieloną, zaparzaną w ekspresie ciśnieniowym w takiej ilości, aby od razu została skonsumowana. Smacznego!