Ostrzeżenie: Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK

System kontroli

24/09/2015
złożone przez Wojciech Stryjewski

System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią:

Informacje dodatkowe

24/09/2015
złożone przez Wojciech Stryjewski

Dlaczego ekologiczna żywność jest lepsza dla środowiska naturalnego?
Jakie są korzyści dla środowiska wynikające z produkcji ekologicznej w porównaniu z tradycyjnymi metodami upraw i hodowli?

W tradycyjnym rolnictwie, jeśli gleba nie zawiera wystarczającej ilości składników odżywczych, są one dostarczane do gleby w postaci sztucznych nawozów oraz chemii do ochrony przed owadami i szkodnikami. Szczególnym zagrożeniem dla zdrowych upraw rolniczych są pestycydy a w hodowli antybiotyki i sztuczne przyspieszacze oraz polepszacze paszy dla zwierząt. Te metody i środki stosowane we współczesnym przemyśle rolno-hodowlanym powodują zwiększenie produkcji roślinnej i zwierzęcej, ale doprowadzają do niezrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. W wielu przypadkach, stanowią dodatkowe zagrożenie dla zdrowia ekosystemu oraz żyjących w nim ludzi przez zanieczyszczenie gleby, wody i powietrza.

Rolnictwo ekologiczne

24/09/2015
złożone przez Wojciech Stryjewski

Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt.

Jak poznać żywność ekologiczną?

24/09/2015
złożone przez Wojciech Stryjewski

Przy kupowaniu ekologicznej żywności należy zachować dużą ostrożność. Rosnąca popularność produktów ekologicznych, które wymagają więcej pracy i nakładów, a tym samym są droższe w produkcji, a także wyższe normy ekologiczne wymagane przez podmioty przyznające certyfikaty producentom żywności eko, bio oraz organic są powodami nieuczciwych praktyk stosowanych przez niektórych producentów. Jednym z chwytów marketingowych jest znakowanie swoich towarów logo stworzonym przez siebie, co wprowadza w błąd konsumentów.

Dlaczego żywność ekologiczna

24/09/2015
złożone przez Wojciech Stryjewski

Co to jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna jest przede wszystkim określeniem żywności wyprodukowanej za pomocą metod i praktyk zatwierdzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i organizacji certyfikujących.
Określenie "żywność ekologiczna" stosuje się wyłącznie do żywności wyprodukowanej za pomocą najlepszych metod i praktyk zatwierdzonych przez Ministerstwo Rolnictwa, a w jego imieniu i z jego upoważnienia, przez organizacje certyfikujące. Żywność ekologiczną produkuje się w celu zapewnienia najlepszej jakości produktów spożywczych przy odpowiedniej ochronie środowiska naturalnego. Ekologia w produkcji żywności to nie tylko kwestia odpowiednich sposobów - w tym braku stosowania chemii przy uprawie. To również gwarancja użycia naturalnego materiału siewnego lub hodowlanego, z których korzysta producent i zapewnienia, że nie był on modyfikowany genetycznie, jak również tego, że pożywienie to jest odpowiednio przechowywane.