System kontroli
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią:
Informacje dodatkowe
Dlaczego ekologiczna żywność jest lepsza dla środowiska naturalnego?
Jakie są korzyści dla środowiska wynikające z produkcji ekologicznej w porównaniu z tradycyjnymi metodami upraw i hodowli?
W tradycyjnym rolnictwie, jeśli gleba nie zawiera wystarczającej ilości składników odżywczych, są one dostarczane do gleby w postaci sztucznych nawozów oraz chemii do ochrony przed owadami i szkodnikami. Szczególnym zagrożeniem dla zdrowych upraw rolniczych są pestycydy a w hodowli antybiotyki i sztuczne przyspieszacze oraz polepszacze paszy dla zwierząt. Te metody i środki stosowane we współczesnym przemyśle rolno-hodowlanym powodują zwiększenie produkcji roślinnej i zwierzęcej, ale doprowadzają do niezrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. W wielu przypadkach, stanowią dodatkowe zagrożenie dla zdrowia ekosystemu oraz żyjących w nim ludzi przez zanieczyszczenie gleby, wody i powietrza.
Rolnictwo ekologiczne
Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt.
Jak poznać żywność ekologiczną?
Przy kupowaniu ekologicznej żywności należy zachować dużą ostrożność. Rosnąca popularność produktów ekologicznych, które wymagają więcej pracy i nakładów, a tym samym są droższe w produkcji, a także wyższe normy ekologiczne wymagane przez podmioty przyznające certyfikaty producentom żywności eko, bio oraz organic są powodami nieuczciwych praktyk stosowanych przez niektórych producentów. Jednym z chwytów marketingowych jest znakowanie swoich towarów logo stworzonym przez siebie, co wprowadza w błąd konsumentów.
Dlaczego żywność ekologiczna
Co to jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna jest przede wszystkim określeniem żywności wyprodukowanej za pomocą metod i praktyk zatwierdzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i organizacji certyfikujących.
Określenie "żywność ekologiczna" stosuje się wyłącznie do żywności wyprodukowanej za pomocą najlepszych metod i praktyk zatwierdzonych przez Ministerstwo Rolnictwa, a w jego imieniu i z jego upoważnienia, przez organizacje certyfikujące. Żywność ekologiczną produkuje się w celu zapewnienia najlepszej jakości produktów spożywczych przy odpowiedniej ochronie środowiska naturalnego. Ekologia w produkcji żywności to nie tylko kwestia odpowiednich sposobów - w tym braku stosowania chemii przy uprawie. To również gwarancja użycia naturalnego materiału siewnego lub hodowlanego, z których korzysta producent i zapewnienia, że nie był on modyfikowany genetycznie, jak również tego, że pożywienie to jest odpowiednio przechowywane.